Emil Hegle Svendsen vinner knappt före Martin Fourcade. Foto: TT

Svendsen jublade för tidigt – höll på att kosta honom guldet

2:14 min

Norrmannen Emil Hegle Svendsen gjorde Sotji-OS:s sämsta målgång i dagens masstart i skidskyttet. Några meter före mål började han jubla och slog av på takten. Då kom Martin Fourcade i fatt och målfoto fick till slut avgöra där Svendsen dömdes som segrare. 

Emil Hegle Svendsen kopplade greppet tidigt på upploppet och gick mot sitt första OS-guld i Sotji. Men det blev oerhört dramatiskt på slutet. Så här lät det i Radiosportens direktsändning.

– Oj, vad gör han, Svendsen trodde det var klart. Han stannade och sträckte upp händerna och Fourcade går ut i korridoren och får samma tid. Vad klantigt, sade experten Torgny Mogren.

Svendsen dömdes till slut som vinnare och Fourcade, som tagit två guld tidigare under mästerskapet, fick nöja sig med silver den här gången. Hur som helst kan man konstatera att Svendsen långsamma målgång inte berodde på dåligt vallade skidor.

Fredrik Lindström från Bredbyn utanför Örnsköldsvik var länge med i medaljdiskussionen. Han hade dock två bommar, varav en på det sista där han låg bara några sekunder bakom tättrion. Ondrej Moravec knep bronset. Lindström gick nu i mål som sexa, en dryg minut bakom täten.

Björn Ferry hade tre bom totalt och blev 12:a.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista