Den ryska vargtiken. Foto Länsstyrelsen Jämtlands län

100-tals brev till stöd för Junselevargen

2:07 min

En massiv mejlkampanj kräver att jakten av Junselevargen stoppas. 700 personer från hela världen har mejlat bland annat Sametinget och länsstyrelsen i Västernorrland. 

Jenny Wik Karlsson är jurist på SSR, som företräder Vilhelmina södra - samebyn som ansökt om skyddsjakten.

- Att frågan om vargförvaltning eller om rovdjursförvaltning generellt kokar ner till att handla om en individ, det tycker jag blir fel fokus.

"Världen ser detta och vi kommer att fortsätta informera alla om vad ni gör, bojkotta alla era produkter, och vi kommer inte låta er glömma detta svek mot moder natur ni begår! STOPPA JAKTEN NU, DET ÄR INTE FÖRHANDLINGSBART!"

Så står det i ett brev som har skickats cirka 700 gånger till bland annat Naturvårdsverket, Sametinget och Länsstyrelsen i Västernorrland. Som avsändare står privatpersoner från hela världen. 

Skyddsjakten på den så kallade Junselevargen väcker känslor, och frågan bollas fram och tillbaka mellan olika instanser.

En som inte känner till mejlutskicket, men som också vill stoppa jakten är Ann Dahlerus, Generalsekreterare för Svenska rovdjursföreningen. Hon menar att vargen är för genetiskt värdefull för att skjutas. 

- Såvida inte effekterna skulle vara katastrofala och än så länge, i det här läget, kan inte vi se att effekterna har varit så stora av vargarna.

I mejlet, med avsändare bland annat från Frankrike och Filippinerna, står också att "det inte är förenligt med ett så kallat naturfolk att utrota djur" - något som Jenny Wik Karlsson på Svenska Samernas Riksförbund vänder sig mot.

- Man vill gärna ha en bild av en människa som lever utan moderniteter, utan teknik, enligt gamla seder. Det man glömmer bort är att urfolk precis som alla andra har rätt att utvecklas och ta del av samhällets utveckling i övrigt utan att man gör avkall på sin identitet och avkall på naturen. Och Jenny Wik Karlsson menar att lösningen på den heta frågan om vargens vara eller inte vara ligger i att inte blanda in känslor.

- Jag tror att det är lösningen för att vi ska kunna diskutera, att lägga bort de känslor som idag styr diskussionen.

Olle Kejonen
olle.kejonen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista