Foto: Christer Suneson / Sveriges Radio

Mindre pengar gör att Miun lägger ned utbildning i Sollefteå

1:40 min

Mittuniversitetet lägger ned sjuksköterskeutbildningen i Sollefteå. Anledningen är att skolan har mindre pengar jämfört med tidigare.

– Alltid synd när man behöver avsluta saker och ting, säger Eva Dannetun, avdelningschef vid Mittuniversitetet.

Universitetet har i Sollefteå erbjudit 25 platser på distans, med videouppkoppling till föreläsningar i Sundsvall. Det är intag vart tredje år, senast sökte 140 personer de 25 platserna. Men nu läggs utbildningen ned, och anledningen är Mittuniversitetet har mindre pengar att röra sig med.

– Ett beslut från centralt håll gjorde att vi fick ett lägre belopp med pengar. Vi har fått titta över var vi ska bedriva utbildningar inom den budget vi har. Det var då det beslutades om att inte ska fortsätta att ha utbildningsplatser i Sollefteå, säger Eva Dannetun, avdelningschef för avdelningen för omvårdnad, vid Mittuniversitetet.

Var det självklart att ta bort utbildningen i Sollefteå när skolan fick mindre pengar?

– Utbildningsverksamheten i Sundvall och Östersund är av större volym och skulle ha påverkats mer. Därför var det utbildningen i Sollefteå som avslutades.

Vad tänker du om att man måste lägga ned utbildningen?

– Det är alltid synd när man måste avsluta saker och ting, det är självklart. Men man måste också se till vad man har råd att bedriva. Sådant måste man ta hänsyn till när man har en sämre budget.

Finns det någon chans att utbildningen återuppstår i framtiden?

– I nu läget ser jag inte att det ska ske, säger Eva Dannetun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista