Andreas Hulin anmäldes försvunnen i Fränsta 2009. Foto: Ulla Öhman/SR

Andreas - En av 48 försvunna Västernorrlänningar

Flickvännen tror att Andreas är död
1:47 min

Varje år försvinner uppemot 200 personer i Västernorrland. Nästan alla kommer snabbt till rätta igen men några är borta för alltid. Andreas Hulin från Fränsta är en av dem. Nu har det snart gått fem år sedan han försvann.

Det var i maj 2009 som 25-årige Andreas Hulin från Fränsta försvann spårlöst.
Polisen letade och byborna gick i skallgångskedjor men Andreas har aldrig återfunnits.

Tina Hjerpe som var hans flickvän vid försvinnandet vet inte vad det var som hände men hon tror att Andreas är död.

– Jag visste ju hur dåligt han mådde. Redan när polisen kom för att bryta upp dörren till hans lägenhet så trodde jag att vi skulle hitta honom död där. Men Andreas fanns inte i lägenheten.

Tina vet inte exakt hur polisen letade men hon tycker att det kom igång långsamt. 

– Vi ringde polisen på torsdagen men inte förrän på fredagskvällen fick jag anmäla honom försvunnen. Sedan började de inte leta förrän på måndagen. 

Kanske var det för att Andreas mådde så dåligt och för att alla tog för givet att han begått självmord som det inte letades mer intensivt, funderar Tina.

Idag nästan fem år senare vet hon inte mera än vad hon gjorde då om vad som hänt Andreas, men hon har intalat sig själv att han är död.

– Han finns inte i livet. Det är så jag måste tänka för att kunna gå vidare. Om jag trodde att han fanns någonstans och bara gömde sig så skulle jag inte unna gå vidare med mitt eget liv. Jag tror att han har tagit sitt liv och jag vet hur smart Andreas är så om han inte vill bli hittad så blir han inte hittad.

Men Tina hade önskat att Andreas kropp hade funnits. Det hade varit lättare att få ett avslut, tror hon.

– Jag vet inte om man kan säga så, men det är rätt själviskt av honom att lämna mig och hans familj helt ovetande. Men han gjorde säkert det val som han trodde han var tvungen att göra. 

Andreas är en av 48 människor i Västernorrland som är försvunna och har varit försvunna en längre tid. De flesta av de 48 är äldre försvinnanden, från 70- och 80-talet men även tidigare.

Mikael Klein hos polisen som jobbar med sökning efter försvunna personer tror att många av de 48 är människor som begått självmord.

Om en person verkligen inte vill bli hittad så går det att göra självmord på ett sådant sätt så kroppen aldig hittas, säger han. Ett litet fåtal kan vara utsatta för brott, mord eller kidnappning . Men en ännu större andel av de försvunna är drunknade tror Mikael Klein.

Om man har anledning att tro att en försvunnen person är död så kan man ansöka om dödförklaring efter ett år. Om man inte vet alls så kan frågan tas upp tidigast efter fem år.

Fotnot: Förutom de 48 "historiskt försvunna" så finns ytterligare fler försvunna från flyktingförläggningar men där tror polisen att de flesta gömmer sig eller har återvänt till sina hemländer. Men även i den gruppen kan det naturligtvis finnas människor som har försvunnit på annat sätt.

 

Här är några av de 48 västernorrlänningar som räknas som historiskt försvunna

Viola Widengren    1948
Reine Svensson     1971
Johan Asplund       1980
Olle Högbom         1983
Tage Norlander     1991
Jörgen Norlander   1991
Andreas Hulin        2009

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".