Jerry Persson (S) i Sollefteå. Foto: Christer Suneson

Förmånliga pensioner för politiker skrotas

1:30 min

Alla sju kommuner i Västernorrland är på väg att införa nya regler som säger max tre år i övergångsersättning för politiker som lämnar sina poster. Det ska förhindra att politiker pensionerar sig redan i 50 års åldern utan krav på att söka nya jobb.

De som redan har de gamla förmånliga pensionerna får behålla dem. Är det rätt? Kommentera och diskutera!

I Västernorrlands kommuner finns idag omkring 15 före detta politiker som erhåller visstidspension. Ett par av dom är inte ens 50 fyllda men kan leva på sin politikerpension ända till den dag de blir ålderspensionärer vid 65.

Men nu är många kommuner i landet och i Västernorrland på gång att anta Sveriges Kommuner och landstings nya rekommendationer som säger max tre år i övergångsersättning och krav på att personer måste söka nya jobb under tiden.

– Det kan bli att man kan bli tvingad tillbaka till arbetsmarknaden. Det kan bli en fördel för både samhället och för den enskilde, säger Jerry Persson(S)

I de flesta av Västernorrlands sju kommuner har politikerna redan börjat titta på SKL:s rekommendationer. Alla väntas ta beslut innan sommaren så allt är klart inför valet i höst då det antagligen kommer in nya politiker som kommer att omfattas av de nya ersättningsreglerna.

Jerry Persson tror att de nya, mindre förmånliga, ersättningarna för politiker kommer att uppskattas av allmänheten

– Det har nog uppfattats som en gräddfil för politiker det här och den kommer att försvinna nu, säger Persson

Men de politiker som redan sitter på sina förmånliga pensionsavtal kommer inte att bli av med dom, säger Jerry Persson.

– De som har pensionsavtal idag kommer att få ha kvar dom. Jag själv till exempel kommer att omfattas av de gamla reglerna den dagen jag lämnar politiken, säger Jerry Persson (S) i Sollefteå.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista