Höga Kusten Airport tror att järnvägen kommer ge positiva effekter på flyget. Foto: Ulla Öhman

Västernorrlands flygplatser får ta emot lokalt stöd

Alla mindre icke statliga flygplatser, dit Örnsköldsviks Airport och Höga Kusten Airport hör, kommer även i fortsättningen kunna ta emot regional och lokalt stöd. Det har EU-kommissionen kommit fram till idag.

Stödet har ifrågasatts och ansetts som en osund konkurrensfördel. Men nu meddelar EU-kommissionen alltså att flygplatser även i fortsättningen får ta emot stöd för investeringar och drift.

Även Sundsvall Timrå Airport, som räknas till en av dom större flygplatserna, kommer troligtvis att få behålla sitt offentliga stöd, om man kan visa att den behövs för regionala förbindelser i glesbygd.

– Det är helt klart en lättnad. Flygplatsen är en viktig del av infrastrukturen och för att våra företag som exempelvis SCA och Permobil ska kunna finnas kvar i regionen. När flygplatsen blir kvar innebär det att vi inte får något hot om utflyttning av företag, som hade varit ett faktum om vi hade behövt begränsa vår verksamhet, säger Frank Olofsson, flygplatschef vid Sundsvall Timrå Airport till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista