När rotvältor som den här slår igen så skulle en människa lätt kunna försvinna. Foto Ulla Öhman/SR

"Någon kan ha försvunnit under en rotvälta"

1:48 min

Vad har hänt med de 48 personer som är saknade i Västernorrlands län och var finns deras kroppar om de är döda? Varje år anmäls ungefär 300 personer i Västernorrland försvunna.

Nästan alla kommer ganska snabbt till rätta igen men några tycks borta för alltid.

48 människor från Västernorrland är vad polisen kallar historiskt försvunna. De har varit borta länge och man kan befara att de är döda men någon kropp har aldrig hittats.

Mikael Klein hos polisen är specialiserad på att söka efter försvunna personer och han tror att många av de finns i sjöar och hav.

– Många av de har drunknat. Det är svårt att säga hur många  men om jag ska gissa så tror jag det är över hälften av de 48 som har drunknat. Man misstänker att de fallit i från båtar. De har försvunnit när de varit och fiskat till exempel. 

En annan stor grupp är de som begått självmord.

– Har man bestämt sig för att ta livet av sig så gör man det antingen där man vill bli hittad eller där man absolut inte vill bli hittad. Och vill man inte bli hittad så hittar vi dem inte för det mesta.

Någon eller några av de 48 kan vara utsatta för våld, alltså att några av dem kan ha mördats.

– Men personligen  tror jag det är en väldigt liten del där det ligger ett brott bakom, säger Mikael Klein.

Fast just vad gäller några av de mest kända försvinnandena, till exempel Johan Asplund och Olle Högbom, så medger han att det kan vara en påtaglig risk att de är utsatta för brott:

– Det är fullt möjligt att göra sig av med en kropp så att den inte går att hitta. Man kan ju misstänka att det är något sådant som har hänt. Men man ska aldrig säga aldrig; man kan hitta kropparna så småningom.

Det är också möjligt, säger Mikael Klein att någon kan ha försvunnit av egen fri vilja.

– Vi vet sedan tidigare att människor ibland väljer att försvinna men jag tror inte det är någon av de 48. Men visst finns möjligheten.

Man har hört från andra håll att människor till exempel efter tsunamin valt att hålla sig undan och levt utomlands.

Kan någon av de saknade ha försvunnit i jordskred, slukhål eller ha hamnat under en rotvälta som sedan slagit igen?

– Ja, absolut, där finns säkert någon av de vi inte hittar. Vi märkte det för några år sedan efter stormarna som var då.  Det var ofta gamla människor som försvann efter stormen när de skulle ut och titta till sin skog. De  var sedan nästan omöjliga att hitta för att de hamnat under rotvältor.

Så att de skulle kunna finnas försvunna människor under rotvältor?

– Ja, ingenting är omöjligt. Har man maximal otur så.

 Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista