1 av 2
Foto: Robert F. Bukaty / AP
2 av 2
Foto: Robert F. Bukaty / AP

OS-silver till lag Sigfridsson i curling

1:29 min

Guldläge i den nionde omgången. Men Maria Prytz slant rejält med sista stenen. Obesegrade Kanada stal två poäng och säkrade OS-guldet i curling.

En jämn och passiv final exploderade i den nionde omgången. Kanada barrikaderade boet med som mest fyra poängstenar. Men lag Sigfridsson hade sista sten och kunde se till att ordna upp 3-4-underläget i OS-finalen.

Då missade den vanligtvis så säkra fyran Maria Prytz. Hennes, och omgångens, sista sten blev alldeles för kort.

– Det var inte ett optimalt läge, men egentligen var det några stenar innan som ställde till det för oss, säger Maria Prytz själv till Radiosporten.

– Så löst spelad, kommenterade Radiosportens curlingexpert Anna Le Moine den sista stenen.

Kanada stal två poäng och gick upp i 6-3-ledning inför den tionde omgången. En omgång som avbröts med fyra stenar kvar att spela. Eftersom OS-finalen då redan var avgjord.

Det kanadensiska laget med skipper Jennifer Jones vann därmed OS-guld i sin debutolympiad. I Sotji gick de obesegrade genom hela turneringen. När lag Jones mötte lag Sigfridsson i grundserien gav Sverige upp vid ställningen 3-9.

– Kanada är värdiga vinnare, säger Radiosportens expert Anna Le Moine.

OS-silvret för lag Margaretha Sigfridsson (även med Maria Wennerström och Christina "Nina" Bertrup) är ändå en stor framgång. Efter att lag Anette Norberg tagit två raka OS-guld (2006 och 2010) gjorde nu Skellefteå-laget sin första olympiad.

Medalj var det stora målet. Och så blev ju också fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista