Brons till Anna Holmlund i skicross

Anna Holmlund: Jag är superlycklig
1:55 min

Första svenska OS-medaljen i Skicross någonsin. Det blev en ruskigt spännande final där Anna Holmlund från Sundsvall låg fyra men tog bronset efter ett fall.

Anna Holmlund har länge lidit av knäproblem men inför det här OS:et var hon tillbaka. 

I kvalet visade hon att formen finns där med fjärde bästa tid.

I finalen var det just de tre åkare som haft bättre tid än Anna Holmlund i kvalet som stod på startlinjen. Anna Holmlund var långsammast ut i starten och efter den första kurvan såg det ut som hon tappade och skulle bli just fyra.

Men allt kan hända i skicross och när Ophélie David föll stod Holmlund på benen och kunde köra i mål på en bronsplats.

Guld: Marielle Thompson
Silver: Kelsey Serwa
Brons: Anna Holmlund

Det var ingen självklarhet att Anna Holmlund skulle stå i finalen. Många hinder på vägen och hon var nära att åka ut i redan kvartsfinalen. Men vi kan konstatera att efter Victor Öhling Norbergs oturliga fall i herrarnas skicross så gick fallen Sveriges väg i dag. Ett fall precis innan målgång av chilenskan gjorde att Holmlund tog sig till semifinal.

I semifinal var det dock inget snack. Anna Holmlund vann den och hade bra känsla med sig till finalen. En final där hon blev trea.

– Idrott är upp och ner, toppar och dalar, säger Anna Holmlund till Radiosporten efter att hon tagit OS-brons skicross.

– Men just nu är det ett jävla Mount Everest.

Svenska Sandra Näslund, 17 år gammal från Kramfors, knep en femteplats. Något det unga framtidshoppet kan vara riktigt nöjd med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".