1 av 3
Lena Sundström, travamatör på Solänget, skickade ut en enkät till alla kollegor som slutat. 35 procent hoppade av p.g.a. ekonomiska skäl. Foto: Lennart Sundwall
2 av 3
Anders Bodin, ordförande i Dannero hästägarförening. Foto: Lennart Sundwall/SR
3 av 3
Cattiz Stattin med två av sina hästar. Som amatör är hon tveksam om hur utvecklingen blir åren framöver. Foto: Privat

Travsporten i länet har tappat 40 procent av sina amatörer

1:16 min

Antalet travamatörer, bredden i svenska travsport, har minskat kraftigt de senaste åren. Västernorrlands tre travbanor, Bergsåker, Dannero och Solänget har tappat 40 procent av sina  amatörer.

Lena Sundström, travamatör på Solänget, skickade ut en enkät för att få reda på varför så många lämnat travsporten:

– De stora orsakerna är familjeskäl och ekonomin. Som amatör har man svårt att ta ledigt och tävla på lunchen till exempel.

– Som amatör idag är det helt hopplöst att hålla på, fortsätter Lena Sundström. Det är dåliga öppettider på travbanan när vi har tid att träna.

År 2000 fanns det 673 travamatörer på länets tre travbanor. 2013 var den siffran nere i 410, en minskning med närmare 40 procent. Noterbart är att nedgången bara fortsatt år efter år. Glädjande är dock att siffrorna för 2013 visar på en ökning för de tre länsbanorna: Dannero, Solänget och Bergsåker.

– Flera av de som jag pratat med via den här enkäten säger att dom kan tänka sig att komma tillbaka till sporten bara det blir bättre förutsättningar, säger Lena Sundström.

– Jag vet inte om ökningen 2013 är en trend men vi hoppas att vårt hårda arbete med nyrekrytering när det gäller främst unga tjejer nu börjar ge resultat, säger Anders Bodin, ordförande i hästägarföreningen på Dannero.

– Vi utbildar väldigt många just nu som kommer från ponnyhästar och montéridningen, fortsätter Bodin.

Cattiz Stattin som bor mellan Kramfors och Sollefteå är 24 år gammal och har tre hästar hemma. En rätt typisk amatör skulle man kunna säga.

– Som det har varit nu i ett par år har våra villkor försämrats. Sämre prispengar och ofördelaktiga tider att tävla på. Dessutom färre tävlingsdagar på hemmaplan vilket gör att vi måste resa mer, säger Cattiz Stattin.

Men om ökningen av antalet amatörer ifjol på Dannero kommer hålla i sig vågar hon inte sia om. 

– Det är ju positivt men jag vet inte om man kan kalla det för trendbrott. Det lär visa sig framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista