Omkring 30 miljoner kronor betalas ut till företag som inte drivs vidare. Foto: Christine Olsson/Scanpix

"Nödvändigt med politikerpensioner"

4:24 min

De förmånliga politikerpensionerna är på väg att skrotas. Alla länets kommuner planerar att införa nya riktlinjer innan valet som innebär att man som politiker kan få övergångsersättning i max tre år. 

De som redan har de gamla förmånliga pensionerna får behålla dem. Är det rätt? Kommentera och diskutera!

Centerpartisten Jonny Lundin är 43 år och slutade som oppositionsråd i Härnösand efter förra valet och haft politikerpension sedan år 2010. Under 2011 fick han 140 000 kronor i politikerpension.  

– Man behöver en omställningsperiod. Det är svårt att komma tillbaka direkt i arbetslivet, säger Jonny Lundin. 

Idag kan före detta politiker få visstidspension som innebär att dom kan leva på sin politikerpension ända till den dag de blir ålderspensionärer. Men det kommer nu att ändras. Kommunerna i Västernorrland kommer att anta Sveriges Kommuner och landstings nya rekommendationer som säger max tre år i övergångsersättning och krav på att personer måste söka nya jobb under tiden.

Jonny Lundin driver idag ett eget företag där han tar ut lön, men får samtidigt tvåtusen kronor i månaden i politikerpension. 

Är det nödvändigt att få ut de där extra tusenlapparna?

– Det är ett tidigare system. Det finns inga skäl för mig att ifrågasätta det, säger Jonny Lundin.

Han kan snart bli av med sin politikerpension ändå, eftersom han är väg in i politiken igen. Jonny Lundin toppar centerns lista i Härnösand inför valet i höst.

 

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista