En gris. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix

Grisbonde bygger eget slakteri i Trehörningsjö

Jan-Olov Johansson: Populärt med lokalproducerat
1:41 min

Närmaste slakterier för grisbönder i Västernorrland är i Rättvik eller i Luleå, vilket innebär stora kostnader och långa transporter för grisarna. Till hösten kommer grisbonden Jan-Olov Johansson därför att öppna ett gårdsslakteri utanför Trehörningsjö i Örnsköldsvik.

Idag slaktar Jan-Olov Johansson grisarna i Luleå, men det är ingen lönsam affär.

– Som det ser ut idag blir det inga pengar över. Man går runt och tror att det ska bli bättre med tiden. Nu har vi tänkt att ett gårdsslakteri kommer att vara lösningen.

Jan-Olov Johansson säger att många vill ha lokalproducerad mat och därför tror han på idén.

– Jag tror stenhårt på att det bör gå att sälja köttet.

Idag körs grisarna i 40 mil till Luleå. Jan-Olov Johansson hoppas att han ska vara färdig med ett nytt slakteri till hösten.

– I framtiden kommer grisarna bara behöva gå ett par meter och det måste vara ett plus, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".