Foto: Magnus Jakobsson SR

13-årig flicka kastades av tåg

En 13-årig flicka som skulle ta tåget från Sundsvall till Härnösand i fredags tvingades kliva av i Timrå, då hennes bankkort inte fungerade i konduktörens handdator. Tågbolaget beklagar det som inträffat.

Det var i fredags som den 13-åriga flickan skulle ta tåget till sin pappa i Härnösand. Flickans mamma hade laddat dotterns ungdomsbankkort med pengar så att hon skulle kunna betala för en biljett, skriver Sundsvalls Tidning på nätet.

Men dottern kom aldrig fram med tåget till Härnösand, utan tvingades hoppa av i Timrå, då bankkortet inte hade fungerat i Norrtågs handdator.

Konduktören ska då ha sagt till flickan att hon fick välja mellan att betala kontant, betala en straffavgift på 400 kronor eller kliva av. Flickan klev då av tåget i Timrå, utan ordentliga vinterkläder.

Enligt mamman ringde dottern och grät och berättade vad som hänt. Hennes pappa fick då hoppa in i bilen och köra från Härnösand för att hämta henne.

Norrtågs kommunikatör beklagar det inträffade och säger att det strider mot tågbolagets policy.

– Det är beklagligt. Den mänskliga faktorn har någonstans spelat in här, men jag förstår inte varför han gjorde på detta sätt. Det handlar om ett barn på 13 år, säger Annelie Lindeblad, kommunikatör på Norrtåg.

Den berörda arbetsledningen har varit i kontakt med konduktören och enligt Annelie Lindeblad har de förtydligat att det inte går att göra på det viset.

– Vi påminner ofta om förmildrade omständigheter, att vi inte ska be minderåriga stiga av tåget. Man måste visa empati, säger hon.

Norrtåg har även varit i kontakt med flickans familj och säger att man kommer att kompensera dem för det inträffade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".