Anders L Johansson har snart suttit i fyra år som landstingsdirektör i Västernorrland och genomdrivit stora förändringar i ledning och organisation. Foto Ulla Öhman

Anders L Johansson om sina fyra år vid landstinget - Det har varit mycket svårare än jag trodde!

3:32 min

Kostnadsökningarna har halverats på lite drygt ett år. Men fortfarande kämpar landstinget med stora ekonomiska problem. 

Efter snart fyra år som landstingsdirektör säger Anders L Johansson att det var mycket svårare än han trodde men att det samtidigt varit ett mycket stimulerande arbete. Och mycket återstår.

Höstens val får inte störa det stora förändringsarbete som är igång, oavsett valutgång säger han.

Han talar om uppgiften som en trestegsraket:
Det första steget är att stoppa kostnadsökningarna och det ska kunna göras under 2014 tror han. Och nu har arbetet börjat ge tydliga resultat säger han; en halvering av kostnadsökningarna från cirka 6,5 procent för 14 månader sedan till cirka 3,5 procent just nu. I april hoppas han återkomma med ännu mer positiva siffror.

Det andra steget är att få en ekonomi i balans, det vill säga att klara ett nollresultat. Han säger att det är nästan omöjligt att veta eftersom det finns så stora osäkerheter på intäktssidan med skatter, skatteutjämning och annat, men att målet är att nå balans under 2015 eller 2016.

Det tredje steget är det som kallas God ekonomisk hushållning och för att uppnå det bör landstinget göra en årlig vinst på 130-140 miljoner.  Det är avlägset medger Anders L Johansson som säger att det är nått man jobbar mot på sikt.

God ekonomisk hushållning ska inte uppnås genom att spara och dra ner  i vården och dra ner på sjukhus och vårdcentraler utan det ska ske genom ett bättre utnyttjande av de pengar som finns, säger han.

– Är du säker på att landstinget orkar genomföra det här?

– Jag känner en stark övertygelse därför att alternativet förskräcker. Men det kräver stor uthållighet.

– Din egen uthållighet då? Du har snart varit här i fyra år, har det varit svårare än du trodde?

– Det har varit sådär sju och en halv gånger mer jobbigt än jag trodde men det har också varit stimulerande eftersom jag känner att vi rör oss i rätt riktning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista