Emmy Hansson från Sollefteå och ponnyhästen Razmus Raid efter segern i nordiskt mästerskap på Solvalla. Emmy började med ponnytrav och har nu gått över till större hästar och har också vunnit travlopp.

Unga ska vända den dystra utvecklingen inom travsporten

1:29 min

 Länets tre travbanor har tappat 40 procent av sina amatörutövare under den senaste 10 års perioden.  Möjligen kan fjolåret ha blivit ett trendbrott i denna dystra statistik, för både Bergsåker, Dannero och Solänget ökade antalet amatörer. Satsningen på unga ponny och monte´utövare kan kanske bli räddningen.

Travsporten har tappat inte bara amatörer utan även spelintäkter vilket innebär att sporten just nu är inne i ett stålbad. Det ska sparas på alla håll och kanter, de mindre travbanorna får färre tävlingsdagar, det blir mindre pengar att tävla om för hästägarna, tävlandet organiseras om och frågan är vad detta innebär för bredden i sporten?

Cattiz Stattin som bor mitt emellan Kramfors och Sollefteå har tre hästar som hon pysslar om:

-Jag tror ju på min sport och är beredd att satsa men så här långt har det ju inte varit så att satsningarna gynnat oss amatörer, säger Stattin. Lunchtravet t.ex. passar ju inte oss som har ordinarie jobb vid sidan av.

Dannero redovisade tre fler amatörtränare ifjol jämfört med åren innan. Och fler är på gång vilket gör att Anders Bodin ordförande i hästägarföreningen  vill tro på en hyfsat ljus framtid.

-Vi har i det närmaste 20 personer som just nu genomgår en licensutbildning på Dannero, säger Bodin. Visst, det är mycket som är mörkt när det gäller travet men jag vill ändå se positivt på framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista