ÅFA planerar för hyreshöjningar

Åke Nyhlén: Vi har för många fastigheter med för få hyresgäster
1:33 min

Ånge kommun kan behöva höja hyrorna för de egna verksamheterna, som till exempel skolor, badhus och andra gemensamma byggnader. Kommunala bostadsföretag ska enligt lagen drivas med vinst och så har det inte varit i Ånge.

Istället har det kommunala bostadsföretaget ÅFA, tagit ut för låga hyror, haft många tomma fastigheter, som dessutom varit för högt värderade. Som en följd av den utredning som nu gjorts kan hyrorna behöva höjas, det säger Åke Nyhlén, nytillträdd styrelseordförande för ÅFA. 

– Vi kan inte göra chockhöjningar, men på sikt måste få ut mer hyra per kvadratmeter för att fastigheterna ska bära sig, det är enkel matematik.

Efter en värdering av ÅFAS fastigheter fick bolaget skriva ner värdet på sina fastigheter med drygt 100 miljoner kronor. Det kan beskrivas som att kommunen övertog en lånekostnad för att ÅFA skulle kunna amortera ner sina lån. En manöver som ger ÅFA större handlingsfrihet, men fortfarande kvarstår problemet med delvis outhyrda fastigheter.

– Problemet är att vi har för många fastigheter där vi har för få hyresgäster, antalet fastigheter i sig är inget problem.

I rapporten får ÅFA också kritik för att ha tagit ur för låga hyror, bland annat för en del skolor och för badhuset i Fränsta där driftskostnaden är högre än hyran, nu måste hyrorna höjas så att också driften kan täckas, säger Åke Nyhlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".