1 av 4
Stig och Inger Wiklund i mitten omgivna av Förmiddag i P4-gänget Lars T Johansson, Per-Erik Karlsson och Karin Lönnå. Foto: Sveriges Radio
2 av 4
Lars T Johansson lagar mat hemma hos Stig Wiklund. Foto: Per-Erik Karlsson /Sveriges Radio
3 av 4
Karin Lönnå och Stig Wiklund promenerar med Stigs hundar och pratar om att hitta motivation till träning. Foto: Per-Erik Karlsson /Sveriges Radio
4 av 4
Lars T presenterar lunchen för gästerna.

Halloumipanerad kyckling och radiokaka hos Stig Wiklund för Världens barn

Stig Wiklund som arbetar som mental coach lade det högsta budet på en förmiddagssändning vid Världens barn-auktionerna i höstas. På måndagen sände Karin Lönnå, Lars T Johansson och Per-Erik Karlsson direkt från Stigs bostad i Sundsvall. Och bjöd på räkceviche, halloumipanerad kyckling och radiokaka.

Stig Wiklund har bland annat arbetat med många framstående idrottare, som OS-medaljören Johan Olsson, Helena Ekholm, GIF Sundsvall, Timrå IK m.fl. 

Under Stigs ledning fick också Karin Lönnå prova på både fysisk och mental motion där de bland annat pratade om att hitta motivation till att träna.

Stig hade också bjudit in ett antal gäster som fick avnjuta Lars T Johanssons trerätterslunch, med räkceviche till förrätt och halloumipanerad kyckling till huvudrätt och en klassisk radiokaka till dessert.

Här följer recepten från Lars T Johansson

Halloumipanerad kycklingfilé
Riv halloumiost på rivjärnets fina sida. Ta tunt skurna kycklingfiléer och vänd dem i mjöl (inte nödvändigt). Doppa filéerna i ett uppvispat ägg och vänd dem i den rivna halloumin. Salt och vitpeppar och stek sedan på svag/medelstark värme.

Risolet
Två medelstora potatisar, en halv kålrabbi och en halv röd lök per person. Skär ner potatis och kålrabbi i små kuber, c:a en halv cm stora.

Stek det pö om pö i smör i stekpanna på medelstark värme. Krydda med en nypa socker, två nypor salt och ett par kraftiga drag på svartpepparkvarnen i c:a tio minuter. Det får inte bli för mjöligt, utan det ska finnas lite tuggmotstånd kvar.

Såsen
Koka sakta upp 5 dl grädde, tillsätt en och en halv tsk söråkersblandning (krydda), en msk kycklingfond, svartpeppar och salt efter behag, låt sjuda stilla i en kvart. tillsätt sedan 1-2 msk tomatpuré och smaka av med ett par stänk tabasco. Låt sjuda i ytterligare en god stund ...

Räkceviche
200 g skalade stora räkor läggs i saften av två citroner (4-6 timmar).
Finhacka en röd chili, en grön paprika, en rödlök och en mango. Blanda ihop allt tillsammans med 2 msk olivolja, 1 msk vinäger och mycket hackad bladpersilja. 

Låt räkorna rinna av i en sil och vänd ner dem i grönsaksrörorna. Lägg upp på rostat bröd.


Kolla gärna in receptet på en klassisk radiokaka.


Smaklig måltid,
Lasse T och Perran

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".