Landstingsrådet Per Wahlberg (M) var upp i talarstolen och debatterade överbeläggningarna idag . Foto: Ulla Öhman/ SR / Arkiv

Politisk debatt om platsbristen på Länssjukhuset

1:25 min

Överbeläggningarna på Sundsvalls sjukhus debatteras på landstingsfullmäktige idag. Mellan söndag och måndag hade länssjukhuset 27 överbeläggningar, ett rekord som gör att en del patienter måste vårdas i korridorerna.

Vad är din erfarenhet av länssjukhuset? Har du fått vård i en korridor? Berätta i kommenteringen!

– Det är ju inte bra, men kommer folk in och är sjuka så måste vi ta hand om dem på något vis, men att ha patienter i korridorerna, det är inte bra, säger Yvonne Sundqvist, sjukvårdspartistist och vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden som ansvarar för sjukhusen i länet.

De säger att det är värre än någonsin på Sundvalls sjukhus nu, vad beror det på?

– Det har ju varit så, vi har haft problem med färdigbehandlade patienter som ligger kvar på sjukhus, och det är det vi jobbar med att lösa, säger Yvonne Sundqvist.

Är det mest det att kommunerna inte tar hem färdigbehandlade patienter?

– Ja, enligt den information jag fått så är det det, säger Yvonne Sundqvist.

På sjukhuset handlar det om att hitta sängar att lägga alla patienter i, medan på landstingsfullmäktige blev det bara en kort diskussion om vems fel det är: kommunerna som inte tar hem färdigbehandlade patienter.

– Det var förra socialdemokratiska styret i Sundsvall som skapade problemet, sa landstingsrådet Per Wahlberg (M) i talarstolen.

Lars-Gunnar Hultin (V) var mer självkritisk och sa att det är politikerna som i sin spariver har sparat in på fel saker.

– Det är både bristen på undersköterskor men också när vi sparar in på lokaler, vi har alltså tomma vårdutrymmen med sängar och allting. Och så tror dom att vi sparar pengar genom att stänga ner avdelningar, både med personal och lokalsidan, säger han.

Vad säger du om situationen i Sundsvall?

– Det är ju en skam, säger Lars-Gunnar Hultin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista