Man sitter och surfar vid sin dator. Foto: Hasse Holmberg//TT.

Polisen varnar för bedragare

1:36 min

Polisen i Sundsvall varnar för bedragare som utger sig för att vara kvinnor och söker kontakt på internet. Två män har lurats att betala ut 100 000-tals kronor till kvinnor som lovat kärlek och ett gemensamt liv med männen i Sverige.

Sedan årsskiftet har polisen i Sundsvall fått vetskap om två män som vardera lurats på omkring en halv miljon kronor var. Pengar som de skickat till vad de trodde var kvinnor men i själva verket antagligen är organiserade brottslingar.

– Det är alltså inga kvinnor utan det är ligor som skickar ut meddelanden och sedan mjölkar ut pengar av främst ensamma män, säger Lars Andersson.

Men brotten kan vara skamfyllda för de här männen har inte polisanmält händelserna.

– Vi vill gärna att alla anmäler sådana här bedrägerier så att vi på polisen kan utreda fallen. Det är inget att skämmas för och mörkertalen är nog större än vad vi kan tro, säger Lars Andersson.

De senaste tio åren har bedrägerifallen på internet ökat lavinartat och är numera också ett prioriterat brott för polisen. Fler och fler anmäler falska mejl från till exempel banker och telefonbolag. Men också så kallade blocketbedrägerier och identitetsstölder på nätet som lett till att personer förlorat pengar.

I Västernorrland är polisen därför på gång att starta upp en helt ny avdelning som bara ska jobba med dessa typer av brott.

– Det blir ett bedrägericentrum hos polisen i Sundsvall som ska titta på alla bedrägerifall i Västernorrland. Vi måste komma tillrätta med problemen eftersom antalet anmälningar om bedrägerier ökar hela tiden, säger Lars Andersson chef på polisens bedrägerirotel i Sundsvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista