Foto: Hasse Holmberg

Allt fler i länet vill bygga hus vid vatten

1:11 min

Det blir vanligare att ansöka om dispens för att få bygga hus i områden med strandskydd. En granskning som länsstyrelsen har gjort visar att kommunerna i länet beviljade 31 fler dispenser förra året jämfört med 2012.

Länsstyrelsen har till uppgift att granska alla kommunala beslut om strandskyddsdispens. Strandskyddet finns för att säkerställa att det alltid finns ett område med fri passage för allmänheten och för att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet mellan strandlinjen och byggnaderna eller anläggningarna.

– Det är viktigt att vi kan säkerställa att allmänheten, det vill säga sådana som du och jag får tillgång till strandområden, säger Thomas Steinwall, samhällsplanerare på länsstyrelsen.

Men man kan alltså få dispens för att bygga på de här områdena om man uppfyller en av de särskilda skälen lagen kräver. De flesta dispenser ges för ersättningsbyggnader men förra året gavs 37 dispenser till nybyggen.

– Det är helt enkelt nya tomter och då har de oftast kunna få dispens med skälet att det ändå är så väl avskilt från vattnet av en väg eller järnväg eller av befintlig bebyggelse. Då spelar det ingen roll för strandskyddets syfte, säger Thomas Steinwall.

Ökningen av ansökningar som kommunerna beviljat tror Thomas Steinwall beror på människors växande plånböcker.

– Man kan ju spekulera om att konjunkturen blivit bättre idag, det måste ju vara något sådant. Folk börjar känna att de har pengar igen till att sätta igång med nya projekt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista