1 av 2
Carolina Visser och Hans Sjölund vill satsa stort i Backsjön. Foto: Stig Edfast/SR
2 av 2
Väg till Backsjön. Foto Stig Edfast/SR

Rehabiliteringscenter utanför Sollefteå stoppas av vindkraftsplaner

Carolina Visser: Projektet kan ge mer till kommunen än vindkraften
2:15 min

I Backsjön, ett par mil väster om Sollefteå, vill paret Carolina Visser och Hans Sjölund bygga upp ett turist- och rehabiliteringscenter. Projektet finns redan detaljerat beskrivet och samarbetspartners finns både i Europa och USA. Problemet är de vindkraftsplaner som finns för området.

Projektet går under arbetsnamnet Living Lights Resort och visionen är att med 30 investerade miljoner ska här skapas ett rehabiliteringscenter som kan sätta Backsjön och Sollefteå kommun på världskartan.

Carolina Visser och hennes man Hans Sjölund samarbetar redan med Helen Patton, barnbarn till den berömde pansargeneralen George Smith Patton, som bland annat under andra världskriget ledde de allierade till seger i Nordafrika.

Helen Patton hjälper krigsveteraner med Post Traumatic Stress Disorder efter krigsinsatser och vill öppna sitt andra PATTON-House i Backsjön.

Men projektet omfattar mycket mer och kan enligt Carolina Visser både ge inkomster till kommunen och många arbetstillfällen.

Det låter stort för Backsjön, men som Carolina Visser säger...

– Ingen trodde på vår satsning på tulpaner här i Norrland. Nu har vi snart tulpanfestival för fjärde året och den växer hela tiden-

Med kunskap och energi går det mesta menar Carolina Visser som tillsammans med sin man idag tar emot turister från när och fjärran för bland annat bäversafaris, guldvaskning äventyrsfiske och slädturer med gårdens 30 siberian huskys.

– Redan där ser vi problemet, säger Carolina Visser. Våra slädhundsturer går mitt i de område där vinskraftverken planeras. Det skulle inte fungera. Byggs vindkraftverken måste vi flytta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".