Foto: Pontus Lundahl / TT

Fler vallokalsarbetare behövs i Sundsvall

1:17 min

Sundsvalls kommun kommer att förstärka personalstyrkan i vallokalerna inför valet i september.
– Förra valet 2010 var tufft för de som jobbade under valnatten och därför söker vi just nu extra personal inför höstens val, säger Ingela Åberg valnämndens sekreterare i Sundsvall.

Omkring 50-60 extra rösträknare behövs i vallokalerna i Sundsvall inför höstens val. Det innebär att omkring 370 personer kommer att arbeta i de 53 valdistrikten i Sundsvall.

Kommunen annonserar under våren på både sin egen hemsida samt i en tidning för studenter, För det är främst de unga som kommunen vill slussa in i arbetet i vallokalerna.

– Att komma in som rösträknare kan vara ett bra sätt att prova på att arbeta i demokratins tjänst, säger Ingela Åberg.

Att det kommer att bli fler rösträknare innebär också antagligen att valresultatet ute i distriken blir klara tidigare på valnatten.

– Ja den effekten bör det få. Att dom hinner rapportera in lite tidigare från vallokalerna, säger Ingela Åberg.

Även inför EU-parlamentsvalet i maj kommer extra rösträknare att kallas in. Men mest som ett test inför det allmäna valet i höst.

– Behovet finns inte under i valet i maj men vi tar in några för att testa av för att se hur det fungerar, säger Ingela Åberg.

Vilka förkunskaper krävs för de nya som nu söks som rösträknare?

– Nej det viktiga är att de kommer i tid, är på plats och är nogranna. I övrigt kommer de att få instruktioner i vallokalerna, säger Ingela Åberg valnämndens sekreterare i Sundsvalls kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista