Leif får besök av släkt och vänner som vill veta om han träffat någon i Thailand. Foto: Lia Jacobi

En föreställning om fördomar

1:29 min

I dag är det urpremiär för föreställningen "Rykten på bygden" på konsertteatern i Sundsvall. Föreställningen är till grund är uppbyggd utifrån fördomar, bland annat om thailändska kvinnor som gifter sig med svenska män.

Föreställningen är en komedi som handlar om Leif som bor ensam i en by någonstans i Västernorrland. Leif har precis kommit hem från en resa i Thailand och dagarna efter hans hemkomst börjar det trilla in släktningar och grannar som på olika vis förhör sig om hans resa. Rykten börjar spridas i byn om huruvida han har träffat någon i Thailand eller inte. Leif spelas av Ingmar Virta som väl känner igen de fördomar som Leif utsätts för.

– Är det något fel i att gifta sig över landsgränser till exempel, det kan det ju inte vara. Om någon gifter sig med en man eller en kvinna från en annan kultur så stöter de på fördomar om att det automatiskt skulle vara en fråga om könshandel eller något smutsigt, säger Ingmar Virta.

Therese Söderberg hoppas att publiken får en tankeställare av föreställningen och att de börjar prata om de här fördomarna.

– Jag hoppas att det blir så att man börjar föra ett samtal kring det i stället och att man kanske börjar tänka lite annorlunda, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista