1 av 2
Flera vägar runt Selsjön är avspärrade efter skottlossning. Foto: TullaMaja Fogelberg/SR
2 av 2
Delar av Selsjön avspärrat efter skottlossning. Foto: TullaMaja Fogelberg/SR

Polis sköt man i Selsjön vid ingripande

Under gripandet av den man som öppnade eld i Selsjön tidigare i dag, sköt polisen mannen. Ett område kring ett hus i Selsjön, utanför Resele i Sollefteå kommun, var under flera timmar avspärrat. Mannen sköts i benet och fick föras till sjukhus.

Det var i samband med att polisen höll på att spärra av gården som mannen, som är i 45-årsåldern, öppnade eld och det hela började vid 12.30-tiden på fredagen.

Runt 15 poliser arbetade med att försöka få ut mannen, som i flera timmar vägrade lämna bostaden. Strax efter klockan 18.30 grep polisen mannen, och det var i samband med detta som man även skjöt honom.

– Det jag kan säga nu är att insatsen har fortgripit under dagen och ambitionen var att förhandla ut mannen i fråga. Men det som hände var att han kom ut med vapen i hand och varit hotfull mot polis – vilket gjorde att vi var tvungen att agera genom två skott i benen för att hindra hans angrepp, säger Jens Forsberg, biträdande närpolischef Kramfors/Sollefteå.

Riktade han vapnet mot polisen?

– Ja, det är min uppfattning i nuläget.

Det hela började med att polisen fick ett samtal om att det fanns en man som inte mådde bra och hade barrikaderat sig. Om det var mannen själv som ringde samtalet vill polisen i nuläget inte kommentera.

Patruller skickades till platsen och man valde sedan att spärra av området då man visste att mannen hade legala vapen inne i bostaden.

Polisen bekräftar att mannen skjutit med ett vapen, men vad han skjutit mot är, enligt dem, för tidigt att säga. Mannen misstänks för grovt olaga hot.

Tillståndet för mannen beskrevs av polis under natten till lördag som stabilt.
– Han hålls nedsövd. Enligt sjukvården är hans tillstånd stabilt, sade Marcus
Grahn, vakthavande befäl vid polisen i Västernorrland till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista