Marie Edström, kyrkoherde i Örnsköldsvik, tycker att det är viktigt att den nya biskopen har förmågan att nå ut till den breda allmänheten. Foto: Billy Abraha

Härnösands stift ska välja ny biskop

1:23 min

I höst ska en ny biskop väljas i Härnösands stift. Men redan nu tittar stiftet på vilka egenskaper som personen ska ha.
– Att kunna nå ut med hjälp av medierna är viktigt, tycker Marie Edström, kyrkoherde i Örnsköldsvik.

I december går biskopen Tuulikki Koivunen Bylund i pension och nu pågår arbetet med att hitta en efterträdare.

Stiftstyrelsen i Härnösands stift har tillsatt en beredningsgrupp, som ska ta fram kompetenta personer som är beredda att ta på sig uppdraget som biskop. Även alla röstberättigade inom stiftet, alltså präster, diakoner och elektorer får nominera kandidater. 

I juni ska alla kandidater vara med i ett  nomineringsval där minst fem personer ska röstas fram. Det är de som sedan ställer upp i biskopsvalet som hålls i september.

– Jag tycker att det är viktigt att en biskop har förmågan att nå ut till den breda allmänheten med hjälp av medierna. Personen måste kunna använda medierna på ett bra sätt och delta i samhällsdebatten. Det är viktigt att personen kan representera Svenska kyrkan på ett bra sätt så att folk förstår vilket viktigt arbete som kyrkan gör, säger Marie Edström.

Britt Lundholm, diakon i Örnsköldsvik, vill ha en biskop som värdesätter dialog i mötet med nya männioskor och andra livsåskådningar.

– Vi har fått många asylsökande till vår kommun, och till hela stiftet faktiskt. Det här är väldigt berikande för oss och jag tycker att det är viktigt att vi lyckas kommunicera ut det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista