Foto: Jessica Gow/TT.

Anställda avstängda från hemtjänsten i Härnösand

1:10 min

Två personer har blivit avstängda från sitt jobb på hemtjänsten i Härnösands kommun, efter rapporter om missförhållanden.

Det var fredagen den 21 februari som de första uppgifterna om missförhållanden kom kommunen till känna. Detta genom att en medarbetare talade om att två anställda inom hemtjänsten hade tagit bilder på brukare.

– Det ska handla om mycket kränkande bilder i prekära situationer, man ska även ha skickat dessa bilder sinsemellan. Vi tog allvarligt på detta och satte in en utredning och några personer blev extra utredda, säger Agneta Nordström, tillförordnad förvaltningschef.

Två personer stängdes av från sitt arbete på lördagen, till följd av utredningen. Men i onsdags lades utredningen ned eftersom att ord stod mot ord.

Men i dag, fredag, kom nya uppgifter fram från en annan anställd, som styrker de tidigare uppgifterna om att fotograferingen förekommit. Agneta Nordström har själv inte sett bilderna, men enligt uppgifter är de tagna i hemsituationer och i vissa fall kan det även handla om intima situationer.

Efter att de nya uppgifterna framkomit har nu kommunen lämnat över ärendet till polisen och väntar på en utredning. Tills dess är de två personerna återigen tagna ur tjänst.

– Det här drabbar de äldre. Det blir en oro för äldre och anhöriga och en smutskastning på personal. Vare sig det är sant eller falskt så är skadan ändå skedd, säger Agneta Nordström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista