Delar av Selsjön avspärrat efter skottlossning. Foto: TullaMaja Fogelberg/SR

Polisens skottlossning i Selsjön kommer granskas

1:26 min

Polisen hade inget val när man sköt en man i benet efter att han hotat polisen med vapen under ett ingripande i Selsjön utanför Resele i fredags kväll. Det säger idag Börje Öhman, informationschef på polisen i Västernorrland. Nu ska skottlossningen granskas av polisens internutredare.

Polis kallades till platsen vid lunchtid, och under hela eftermiddagen var ett område i Selsjön avspärrat. 

Efter flera timmars försök att få mannen att lämna sin bostad, kom han ut från sitt hus vid halv sju-tiden och hotade polisen med ett vapen, berättar Börje Öhman, informationschef vid polisen i Västernorrland.

– Han riktar sitt vapen mot de poliser som står närmast. Då kan man inte vänta och se vad han ska göra utan det kallas nödvärn. Då har vi rätt att skjuta, säger Börje Öhman.

Polisen skjuter två skott. Det första missar, men det andra skottet träffar och mannen ramlar omkull. Han avväpnas och polisen kallar fram en ambulans till platsen.

– Vi startar omedelbart vård och kallar fram en ambulans som redan finns på plats, säger Börje Öhman. 

Polisens agerande kommer att granskas av polisens internutredningsenhet, för att avgöra om det var rätt att polisen använde våld och sköt mannen. 

Hur mår mannen nu?

– Det är ingen fara för hans liv och han vårdas fortfarande på sjukhus, säger polisens informationschef i Västernorrland Börje Öhman. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista