Mikaela Brandberg, damfotbollspelare från laget Arnäs som nu lämnar seniorfotbollen. Foto: Lennart Sundwall/SR

Spelare flyr damfotbollen - halvering på fem år

1:21 min

På fem år har ångermanländsk damfotboll tappat hälften av sina seniorlag. Bara den senaste veckan har fyra lag hoppat av seriespelet, senast idag måndag när Remsle och Husum lämnade sina platser. 

Moliden och Arnäs är två andra exempel på föreningar som på grund av spelarbrist tvingats säga nej till seriespel på seniornivå. Frånö funderar och kommer med ett svar på onsdag kväll.

Mikaela Brandberg var en av spelarna i Arnäs som häromveckan tvingades ta det hårda men nödvändiga beslutet att dra sig ur damtrean.

– Vi hade till slut inget val, säger Mikaela. På papperet var vi kanske 14-15 spelare men i praktiken bara 8-9 spelare. Och då går det ju inte att bedriva en vettig fotboll.

För fem år sedan fanns det 32 seniorlag i Ångermanland på damsidan. Just nu finns det bara 17 med mindre än två månader kvar till seriepremiären:

– Ingen bra utveckling, säger Hans Backlund i fotbollsförbundets tävlingskommitté. I Ådalen slår det igenom direkt det här med utflyttningen. Sedan är det så att flickor rent generellt slutar med fotboll tidigare jämfört med pojkar.

Medelpad å sin sida märker inget av det här fenomenet som uppstått i grannlandskapet.

– Liten utflyttning och Mittuniversitetet är en del av förklaringen, säger Hans Backlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista