1 av 3
Cecilia Bergström, IF Karlsvik, tycker att det är svårast att skjuta båge utomhus, för det blåser rätt mycket. Foto: Aila Stefansdotter-Franck
2 av 3
Hon har en del tävlingar framför sig och Cecilia Bergström är inte främmande för att ställa upp i ett OS i framtiden. Foto: Aila Stefansdotter-Franck
3 av 3
Programledare Niklas Axelsson tar i så att det knakar och får lite ont i axlarna när han försöker spänna Cecilia Bergströms båge. Foto: Aila Stefansdotter-Franck

Elitskytt efter bara några års träning - hur gjorde hon?

4:25 min

Två och ett halvt års övning och redan SM-guld. Bågskytten Cecilia Bergström, från Sundsvall, tog sig upp till Sverigeeliten i helgen. Hur blev hon bäst så snabbt? Är det konkurrensen som är lam eller är hon en riktig naturbegåvning? P4 Morgon grävde djupare i det.

– Det var inte väntat. Jag blev så överlycklig att jag sprang ner en annan tjejs båge, berättar Cecilia Bergström, som tränar för IF Karlsvik.

På frågan om varifrån framgångarna kommer säger hon att det bygger mycket på att hålla lugnet och inte känna någon press, för att det ska gå bra. Hennes sambo Andreas Skalberg är också framgångsrik bågskytt och han inspirerade henne till att börja skjuta.

– För att jag skulle få träffa honom var det lika bra att göra det, säger Cecilia Bergström.

Hon berättar att sporten har blivit allt mer populär hos barn och ungdomar, mycket tack vare Hunger games-filmerna, där huvudkaraktären Katniss Everdeen är skicklig med pil och båge.

Aila Stefansdotter-Franck
aila_stefansdotter.franck@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista