Elever lär sig att sy musikinstrument

2:59 min

Om man mixar skolämnena textilslöjd, musik och teknik, vad får man då? Jo, man kan kan sy ihop en synt till exempel. Det lär sig elever och lärare att göra under Skapande skolas länskonferens i Örnsköldsvik som kör igång idag.

Under parollen "demokrati" intar elever och lärare från alla länets kommuner kulturskolan i Örnsköldsvik, för en kreativ vitaminkick. Ann Rosén, som håller i workshopen syntjuntan, vill visa hur lätt det är att sy ett instrument som det går att spela på.

-- Man behöver ett kretskort, nål och strömledande tråd, en tygbit och lite andra enkla komponenter. Sedan kan man koppla in sladdar och högtalare, säger hon.

Idén till juntan kom när några tonsättare och musiker, som höll på med egna byggen, ville få med sig fler på tåget. Och Ann Rosén menar att syntbygget är något för alla, oavsett ålder och kön.

– Annars är ju textil stereotypt kvinnligt och elektronik stereotypt manligt. Äldre har kanske inte samma självförtroende heller när det gäller teknik. Men alla kan göra det här, säger hon.

När synten är klar kan man få till allt från lite brusljud till höga skrikiga toner, beroende på vad man kopplar alla komponenter till. Det kan vara ett gummiband till exempel, eller lite knastrande snö.

Aila Stefansdotter-Franck
aila_stefansdotter.franck@sverigesradio.se