Efter fyra års längtan så fick Camilla Garefelt tillslut sin dotter Freja. Foto:Linnea Kibe/SR

Unga får ingen hjälp vid ofrivillig barnlöshet

2:08 min

Camilla Garefelt från Sundsvall var 21 år när hon och hennes sambo sökte hjälp hos Landstinget i Västernorrland. Men där blev svaret nej – de var för unga.

Vad tycker du? Åldersdiskriminering? Eller är det rätt med en nedre åldersgräns för att få utredning? Diskutera i kommenteringen.

– Vår längtan är inte mindre och vi mår inte mindre dåligt för att vi är unga. Vi tänkte att det borde gå lättare just för att vi var unga, säger Camilla Garefelt.

För att få en fertilitetsutredning måste kvinnan vara mellan 23 och 40 år och mannen mellan 23 och 55 år. De måste också ha försökt bli med barn under minst ett års tid utan att lyckas. De som är yngre får vänta eller söka hjälp privat.

Marju Dahmoun, verksamhetschef på kvinnokliniken i Sundsvall kan förstå oron hos unga personer.

– Det finns enskilda fall när den här gränsen känns fel, säger hon.

Hon säger också att regeln är godtycklig och att den baseras på åldern på de kvinnor som oftast söker hjälp.

– Självklart hjälper vi kvinnor som har en uppenbar orsak till barnlöshet även om de är under 23 år.

För Camilla Garefelt och hennes sambo var det inte ett alternativ att vänta två år. De sökte därför hjälp på privat väg.

– Det går väldigt fort att man börjar må dåligt när det inte fungerar. Allt kretsar kring längtan efter barn, säger hon.

Efter en lång utredning och olika horminstimulerande mediciner så började de med IVF, en metod där kvinnans ägg befruktas utanför kroppen och sedan sätts tillbaka i livmodern.

Första försöket fick avbrytas men andra gången gick bra. Resultatet är deras dotter Freja som precis blivit tio veckor.

– Det är såklart värt det. Men det är surt att veta att det finns många som inte behöver betala någonting, säger Camilla Garefelt.

Kostnaden för IVF, behandlingar och mediciner blev ungefär 100 000 kronor. Och det tog ungefär fyra år från den dag de bestämde sig för att de ville bli föräldrar till att Freja kom.

Reglerna kring ofrivillig barnlöshet är lika i de fyra nordligaste länen. Håkan Lindström, överläkare på barnlöshetsmottagningen i Skellefteå är ansvarig för regeln med 23-årsgräns.

– Det var ett prioriteringsbeslut för att spara pengar. En till orsak till beslutet var att förhållanden har en tendens att inte hålla i så unga år, säger Håkan Lindström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista