Birk Ehinger fortsätter bygga på en borg som någon annan klass påbörjat. Foto Ulla Öhman

Barn skapar konst av skräp

Barnen förklarar hur konstverket blir till
4:22 min

På Härnösands konsthall skapar barn mellan fyra och tolv år en installation gjord av återvinningsmaterial som toapappersrullar och folie. Som assistent medverkar konstnären Sebastian Mügge.

En gigantisk kebab ligger tillsammans med pommes frites, grönsaker och stark sås och bara väntar på att bli uppäten. Och fast hela portionen är tillverkad av folie och kapsyler så känner man den underbara doften av en ångande het kebab. 

I ett rum på Härnösands konsthall håller elever från Murbergsskolans årskurs sex på att skapa en installation gjord av målade toapappersrullar, bollar av tidningspapper och annan återvinningsmaterial. Barnen bygger helt efter eget huvud och skapelsen förändras och utvecklas hela tiden när nya barn kommer till. Här finns borgar, slott och tält och mycket annat.

Totalt är det åtta klasser och förskoleklasser som bygger på den här installationen under två hela dagar och alltihop ska visas på en vernissage måndag den femte maj.

Under kulturhuvudstadsåret 2014 vill Härnösands konsthall göra något extra under Konstveckor för barn och unga och därför har man bjudit in Umeåkonstnären Sebastian Mügge till det här projektet där han tillsammans med eleverna skapar konstverket.

– Fast jag är bara assistent och gör som barnen säger åt mig. Det är de som vet vad det här ska bli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".