Olof Sandell är krtisk till att Socialdemokraterna har få kandidaterar till kommun- och landstingsfullmäktige som är låginkomsttagare. Foto: Billy Abraha

Få låginkomsttagare inom (S)

1:46 min

Socialdemokraterna är ett av partierna som har lägst andel låginkomsttagare bland sina kandidater till kommun- och landstingsfullmäktige i Västernorrland. Det visar statistik från SCB som Sveriges Radio har tagit del av.

Är politikernas inkomster en viktig fråga för dig? Diskutera.

När det gäller kandidater till landstingsfullmäktige i Västernorrland så är Socialdemokraterna ett av partierna  har lägst andel personer som är låginkomsttagare.  Bara 12 procent av de 103 socialdemokarter som kandiderar tjänar mindre än 200 000 kronor per år. 

– Det verkar som att de har lämnat sina rötter. Det är inte så många låginkomsttagare som tillhör sossarna, säger Växjöbon Olof Sandell, som för tillfället är på besök i Örnsköldsvik.

Tror du att det påverkar politiken?

– Ja, det tror jag. De har ingen förståelse för människor som tjänar lite, säger han.

Även när det gäller personer som kandiderar till kommunpolitiken runt om i länet så har Socialdemokraterna en liten andel låginkomsttagare. Men också Moderaterna och Folkpartiet ligger i botten.

Göran Bostedt är docent i statsvetenskap och säger att det är viktigt att partierna speglar hela samhället när man gör sina listor inför valen. Inte bara när det gäller inkomst, även när det gäller exempelvis kön och etnisk bakgrund.

– Det är viktigt att alla grupper i samhället kan känna att det finns någon med ens egna livserfarenheter som är med och fattar beslut.

Kandidater i landstinget som tjänar 400 000 kronor eller mer

M: 34 %

C: 28 %

FP: 38 %

KD: 42 %

MP: 20 %

S: 31 %

V: 21 %

SD: För få kandidater för att SCB ska kunna ta fram siffror

Totalt: 28 %

Andel kandidater landstinget som tjänar 200 000 -399 999

M: 51 %

C: 50 %

FP: 44 %

KD: 39 %

MP: 43 %

S: 57 %

V: 50 %

SD: 32 %

Övr: 55 %

Totalt: 49 %

Andel kandidater i landstinget som tjänar upp till 199 999 kronor

M: 14 %

C: 23 %

FP: 18 %

KD: 19 %

MP: 37 %

S: 12 %

V: 29 %

SD: För få kandidater för att SCB ska kunna ta fram siffror

Totalt: 23 %

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista