EU-experten tycker att alla borde rösta i valet på söndag

4:48 min

EU-beslut påverkar vår vardag mer än vi tror – därför borde vi rösta på söndag. Det tycker experten Patrik Oksanen, som driver en blogg med information inför valet.

Patrik Oksanen, som har jobbat på Mittnytt tidigare, var den första regionala EU-korrespondenten i Bryssel. Nu driver han EU-bloggen med information till alla som velar inför valet.

– Det är himla korkat att låta någon annan ta beslut om sådant som berör dig från det att du vaknar fram till när du går och lägger dig. Alla borde rösta, säger han.

Patrik Oksanen betonar att mycket påverkas av EU-beslut, inte minst maten på frukostbordet.

– Det gäller exempelvis hur varorna ska märkas när det gäller leksaker, kläder och mat. Luften vi andas och bilarna vi kör påverkas också av de gemensamma reglerna, säger han.

Sverige har 20 av de 751 mandaten i EU-parlamentet. Det kan tyckas lite men det finns möjlighet att påverka, inte minst genom att personrösta, säger Patrik Oksanen.

– En person med rätt bakgrund och förmåga kan få mycket makt i enskilda frågor. Rösta på den person som kan föra din talan bäst, genomföra saker och samarbeta väl med andra politiker. I EU gäller det att bygga allianser, säger han.