Regeringsskifte i höst? Västernorrlands rödgröna om samarbetet

1:19 min

SCB:s siffror som presenterades idag visar att stödet för de rödgröna är över 50% och håller det i sig till valdagen närmar sig ett regeringsskifte. Hör Susanne Eberstein (S) och Göran Hådén (MP) om ett framtida samarbete och kanske en och annan ministerroll?

De senaste siffrorna visar alltså att de rödgröna nu kan regera med ensam majoritet - men frågan är om dom vill regera tillsammans? Socialdemokraternas Susanne Eberstein ser positivt på ett framtida samarbete.

– Ja, vi har ju samarbetat nära  Miljöpartiet tidigare, 2002-2006. Då hade vi 121 punkter gemensamma och det gick bra, säger hon.

Göran Hådén, miljöpartiets första namn på Västernorrlands riksdagslista håller med.

– Vi är redo för ny regering.

Miljöpartiet har gjort ett bra val till Europaparlamentet, både på riksplanet och i Västernorrland. Han hoppas förstås att samma siffror ska avspegla sig i ett kommande riksdagsval och att Miljöpariet tar plats i en regeringen ser han fram emot.

– Vi kommer att fortsätta driva våra frågor och vi ser också att vi på många ställen nu är största partiet, säger Göran Hådén.

Ministerposter är naturligtvis attraktivt i ett eventuellt regeringssamarbete men vilka partiet helst vill ha det vill inte Göran Hådén svara på idag. Själv hoppas han nu bli Miljöpartiets första riksdagsledamot från Västernorrland.

Huruvida Susanne Eberstein kommer att bli talman eller minister det vill hon inte spekulera i.

– Talman, det vet ingen, i alla fall inte jag och på ministersidan undrar jag om det inte ska vara yngre krafter där, säger Susanne Eberstein.

Eberstein vill också poängtera att det här bara är en mätning. Att inte ta ut en valseger i förskott.

– Det är den 14 september som gäller.