"Vi jobbar med hjärnan - därför har vi sex timmars arbetsdag"

4:54 min

I dag besökte Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt Örnsköldsvik och företaget Braath, som infört sex timmars arbetsdag. Frågan om förkortad arbetstid har debatterats flitigt och är en av partiets stora frågor.

Företaget Braath jobbar med sökoptimering på internet. Sedan de grundades har de anställda arbetat sex timmar per dag. Idag har företaget tolv anställda och om några månader sjutton stycken.

Det är ett kreativ yrke. Robin Westerlund som jobbar där tycker att sex timmar om dagen är lagom.

– Det är väldigt bra. Samtidigt hinner man med saker efter jobbet också, säger han.

För Vänsterpartiet är frågan om förkortad arbetstid en av de viktigare. De vill satsa omkring elva miljarder för att svenskarna ska gå hem tidigare från jobbet. Från 40 till slutligen 30 timmar i veckan. Men det kommer i så fall ske stegvis, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

– Det är en stor form för livskvalité, säger Sjöstedt.

Men är det verkligen praktiskt möjligt att genomföra förslaget?

--  Jag övertygad om det. Andra länder har redan gått före och visat att det är möjligt, säger Sjöstedt.

Bättre arbetsliv och färre sjukskrivningar är några av målen med kortare arbetstid. Det finns inte mycket forskning som pekar mot att förslaget skulle ha någon effekt, säger Göran Käcklund, forskare vid stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet.

– Det finns forskning där man tittat på hälsa vid sjukfrånvaro. Där har man inte sett att sjukskrivningarna skulle minska av kortare arbetstidsreduktion, säger Käcklund.

Vissa studier visar att särskilda yrkesgrupper skulle må bättre av kortare arbetstid. Vårdpersonal till exempel. Men redan nu finns stora personalbrister inom den offentliga sektorn. Till exempel sjuksköterskor och lärare.

Blir inte bristen större inom de yrkesområdena?

– Vi kommer behöva utbilda fler. Därför måste detta planeras och ske stegvis. En viktig del i det är att öka yrkesutbildningarna samtidigt, säger Sjöstedt.

Vad tror du? Skulle det fungera med att arbeta sex timmar per dag på ditt jobb? Lämna en kommentar!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista