Husse Dan med vallhunden Lime med mamma till höger. Foto Viktor Åsberg/Sveriges Radio

Hunden Lime i Örnsköldsvik fick värmeslag

Husse: Bad är bra för stunden, men de blir fort varma igen
1:32 min

Många hundar drabbas av värmeslag. Hunden Lime i Örnsköldsvik höll på att råka illa ut i rekordvärmen förra veckan. Ett bad svalkar bara för stunden. Det lärde sig Limes husse Dan, hos veterinären.

Den senaste tidens rekordvärme har drabbat många, inte bara människor. Även hundar kan fara illa. Långvarig hög värme kan vara livshotande. Ettåriga vallhunden Lime från Örnsköldsvik är ett exempel.

– Hon sökte upp oss, gick stelt och dreglade ur mungiporna och var dålig, vi förstod att det var kris, säger husse Dan Westman.

Om en hund drabbas av värmeslag kom ihåg att visa den till skugga, fläkta och ge den vatten. Och ring till veterinären. Det gjorde Dan Westman.

– Vi åkte till djursjukhuset i Sundsvall. Veterinären där sade att hade det gått lite längre hade organen börjat få stryk. Om vi inte åkt hade vi kunnat mista henne, säger Dan. Sen vi kom hem i onsdags har hon fått ta det lugnt när det är varmt, varit i skuggan och bara gått korta promenader, säger husse Dan Westman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".