Varnar för sorkfeber

1:45 min

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet går nu ut och varnar vården och allmänheten för att ovanligt många kan komma att insjukna i sorkfeber det kommande vinterhalvåret.

Omkring 3000 personer förväntas bli infekterade av det influensaliknande viruset, enligt viltekolog Gert Olsson vid SLU i Umeå:

– När det är mycket skogssork är det många som bär på viruset och då är det många människor som riskerar att infekteras. Och redan under juni-juli så är det mer än 50 personer som fått diagnosen så att det talar för att det kan bli väldigt mycket sorkfeberfall i vinter.

Den lilla gnagaren skogssorken med sin rödbruna rygg och ljusa mage sprider viruset med sin avföring och urin. När det hamnar i dammpartiklar som vi andas in som vi människor kan bli sjuka.

– Det är en allmän sjukdomskänsla med hög feber och illamående, man får också många gånger mycket kraftiga buk eller ryggsmärtor eftersom njurarna påverkas av de här symptomen.

Viruset som inte sällan misstas för en influensa läker i dom allra flesta fall ut av sig självt. Åren 2007 och 2008 var senast som det insjuknade så många som forskarna befarar kommer drabbas det kommande vinterhalvåret. Risken för att smittas är absolut störst i norra Sverige och ökar under milda vintrar med lite snö. Och viltekolog Gert Olsson har några uppmaningar redan nu så här i tider av jakt och sommarstugor som ska städas ur.

– Om man ska städa i ett område där det kan finnas skogssorkar så kan man överväga att våttorka istället för att dammsuga eller sopa och i vedhögar så får man tänka sig för att man inte rör upp damm när man hanterar ved.