Ordalaget är hösthungrigt

21 min

Nu är det äntligen dags att ta itu med det språkvårdande arbetet på allvar ! Under hela sommaren har vi tvingats leva i ovisshet över vilka ord och uttryck som vi kan eller inte kan använda. Nu är vi igång !

Idag födelsemärker vi Christina Kjellssons nyord upplåsningstilltstånd, dvs när man bärandes på tunga kassar med en hund snurrandes runt benen försöker låsa upp dörren till sin bostad.

Vi k-märker kökkenmödding, varsågod, taburett och korrekturläsare.

Några axplock från vår e-postkorg och det börjar med slutklämmen på ett av
e-breven:

"En annan sak som jag har retat upp mig på är att ni på radion säger modersmål. Jag tror att det är amning ni pratar om när det egentligen är hemspråk det gäller, men det gör inget för vi förstår ändå vad ni menar.

Kram till Er alla."

Mvh

Gunilla Edholm

"Jag gillar "Trudelutt". Ett positivt och roligt ord som glatt rullar runt i munnen. Det går nog inte att "märka". Jag föreslår att ni lägger det i "Kullagret".

Anders Alsund

"Som vanligt så kan jag inte låta bli tangenterna! Har sett skyltar med grannsamverkan men här bor vi mitt i skogen så det heter gransamverkan!"

TorpenKjell.

"Det finns ord och uttryck som förlorar sin relevans under tidens gång. Uttrycket som jag gärna vill att ni brännmärker var under min uppväxt ett uttryck för något bra och något som flöt på väldigt bra.

Om man relaterar uttrycket till dagens förhållande så är betydelsen helt inverterad med tanke på hur funktionen är i samhället idag.

Nu avslöjar vi vad jag tänker på:

Det går som tåget!"

Claes Grill, Strömsund

"Vad har hänt med ordet varsågod? Numera är det vanligast att man tackar for tacket.
Och varsågod används bara när man bjuder till bords.
Kan det vara att, varsågod som svar på ett tack, har används lite överlägset,
med en försmädlig ton."

Christer Widegren/Mörsil

"De stunder i livet man inte går och funderar över Stalins barndom eller myrpiggsvinets brunstvrål, DÅ kan man klura över hur mycket den nutidaavsaknaden av korrekturläsare försämrar språkkvaliteten i våra dags- och kvällstidningar! Det är hög tid för en K-märkning av det hedervärda och tillika saknade yrket KORREKTURLÄSARE! Amen!

Önskar er och alla lyssnare en skön helg!"

Göran Nyhman i Sörberge