Fyra av sju kommuner erbjuder gratis cesiumtestning i höst

1:23 min

I Sundsvall och Timrå kan allmänheten inte längre att lämna in svamp, bär eller kött för gratis cesiumtestning. Men i Härnösand och tre ytterligare kommuner tycker man att det fortfarande finns anledning att testa.

Tänker du på cesiumhalten när du äter bär, svamp och vilt? Hur ser du på att tre kommuner inte mäter halterna?

Halterna av cesium i vilt, bär och svamp har gått ner, men fortfarande är det enstaka prover som visar kraftigt förhöjda värden.

Vi ser att det fortfarande finns en oro för cesiumhalterna.

– Förra året fick vi in nästan 140 prover så vi vill fortsätta att erbjuda det här så att de som är oroliga kan få en bekräftelse om det är okej, säger Amanda Lind (MP) som är ordförande i Samhällsnämnden i Härnösand.

I Sundvall har man slutat ta emot prover. Under 2000-talet har halterna minskat betydligt och inga prover som lämnades in 2013 överskred gränsvärdena. Timrå har slutat redan tidigare.

Men samtidigt varnar Miljökontoret i Sundsvall för vissa vanliga svampsorter. Den som äter mycket vilt, bär och svamp bör till exempel inte äta sandsopp och rynkad tofsskivling utan hellre trattkantareller och gula kantareller. 

Så sent som 2011 visade flera tester av trattkantarell på Sundsvall på kraftigt förhöjda värden, cirka 7000 bq, vilket enligt livsmedelsverket betyder att man bara ska äta det någon enstaka gång om året.

I Örnsköldsvik testar man inte heller i år med det beror på att utrusningen inte fungerar. De kommuner som fortfarande erbjuder gratis cesiumtestning är Sollefteå, Kramfors, Härnösand och Ånge.

– Jag tänker att man fortfarande vill testa och vi ser att  enstaka prover fortfarande har höga cesiumhalter. Samtidigt går värdena ner så att vi får väl se hur länge vi erbjuder det här, säger Amanda Lind (MP), ordförande i Samhällsnämnden i Härnösand.