Fortsättning för ordningsvakter på Navet

1:19 min

Ordningsvakterna vid busstationen Navet i Sundsvall ser ut att bli kvar. Under sommaren har kommunen satsat extra pengar på att ha två ordningsvakter vid Navet, som ofta har uppfattats som en otrygg plats. 

– Vi har skapat en miljö som man kan befinna sig. Man kan åka buss, även på nätterna. Det känns som att vi har lyckats med någonting, säger Anna Bergqvist, som jobbar som ordningsvakt.

Kommunen har gjort en utvärdering av satsningen med ordningsvakter som också visar att människor runt Navet, både missbrukare som rör sig i området och bussresenärer tycker att ordningsvakterna bidrar till en trygghet. Därför kommer nu Plan- och utvecklingsutskott, där Lars Persson (FP) är ordförande, besluta om att satsa 350 000 kronor på att ha kvar ordningsvakterna året ut.

– Det positiva är att det funnits en kontinuitet. De har byggt upp en relation till människor och det skapar trygghet.

Förutom att finnas på plats och skapa trygghet kan de även hjälpa människor när de behövs. Anna Bergqvist, som alltså är ordningsvakt, nämner bland annat den händelse tidigare i veckan då fem personer fördes till sjukhus efter att ha rökt spice.

– Jag fanns här när första personen segnade ner. I dagens samhälle är det ett problem att människor ser saker men inte gör någonting åt det. Jag är här för att göra någonting åt det. Det är mitt jobb.

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sverigesradio.se