"Lönerna på kommunens dagliga verksamheter måste höjas!"

1:29 min

Förståndshandikappade i Härnösand som jobbar inom kommunens dagliga verksamhet kräver höjda löner. Idag får de 36 kronor om dagen vilket för många innebär en total inkomst på 8 600 kronor i månaden för lön och pension.

Vad skulle vara en rimlig ersättning? Hur ser du på att kommunerna betalar 36 kr/dag? Diskutera!

Johan Ander som jobbar inom vedhantering och maskindemontering är en av de som kämpar hårdast för höjda löner. 36 kronor om dagen i ersättning för arbetet är alldeles för lite. Det bör höjas till drygt 100 kronor, tycker han. Totalt borde alla få ut minst 10 000 kronor i månaden.

– Jag jobbar varje dag mellan klockan åtta och tre för 36 kronor per daq. Men ersättningen är så liten så jag måste spara pengar för att kunna göra nånting alls. Om jag vill gå på bio med mina kompisar så måste jag ta ur sparkontot.

Daniel Bäckström har aktivitetsstöd och bostadsbidrag. Han jobbar olika mycket olika månader men får ofta ut omkring 600 kronor i ersättning och det är svårt att få ekonomin att gå ihop.

– Jag har ofta bara 100 kronor kvar när hyran, maten och de nödvändigaste räkningarna är betalda. Det räcker inte till någonting alls.

– Och vi vill arbeta, konstaterar Lena Jonsson, det är inte roligt att bara vara hemma. Hon jobbar bland annat med demontering.

Johan, Daniel och Lena är medlemmar i en studiecirkel som har studerat partier och politik inför valet och igår mötte de Härnösandspolitikerna i en paneldebatt där höjd ersättning var ett av kraven.

– Det är ett helt rimligt krav, säger Tomas Frejarö (MP), biträdande kommunalråd i Härnösand. Vi har diskuterat senast i går på majoritetens ledningsgruppsmöte att vi ska se över de här ersättningarna. 10 000 är ingen fet lön heller.

Hur mycket tjänar du själv?

– Jag har heltidsarbete men jag har en 40 procentig lön så jag har väl ungefär 14-15000 men jag är väl extrem jag också. Men om vi ska ha värdiga villkor för alla på arbetsmarknaden så ska vi se över de här ersättningarna. Och för mig är 10 000 ett mycket rimligt krav.