Den nya kosttrenden heter veggivore

4:13 min

Om du äter grönsaker för det mesta men kött ibland, då är du veggivore. Uttrycket myntades för ett par år sedan av en amerikansk matskribent och nu menar kocken och författaren Cecilia Vikbladh att det blivit en global trend. 

– Det är en ordlek, veggie betyder grönt och vore kommer från latinets vorare som betyder att lustfyllt äta.

Definitionen av en veggivore är "vi som älskar att äta grönt men kan tänka oss att äta kött lite då och då, om djuren är uppfödda under bra omständigheter". 

Fördelen med veggivore är att man slipper hänge sig åt en viss lära. Man behöver inte vara vegetarian eller vegan utan kan äta lite av varje. 

Enligt Cecilia Vikbladh väljer vissa den här kosten på grund av hälsoskäl, andra av etiska, andra av miljöskäl. Men oavsett anledningen behöver vi äta mindre kött. I Sverige har köttkonsumtionen ökat med 40% sedan 90-talet. 

– Om två personer halverar sin köttkonsumtion är det samma sak som att en person blir vegetarian, säger Cecilia.

De som oroar sig över att få i sig för lite protein kan vara lugna för även om man tar bort allt kött har man möjlighet att få i sig tillräckligt med näring genom att äta baljväxter, nötter och spannmål.

I konceptet ingår också att ta hand om naturens resurser. Man ska inte slänga maten utan fundera och förbereda och försöka använda alla rester.