VAL 2014

Kramfors har inte beslutat om politikers pensioner

1:43 min

Fem av sju kommuner i Västernorrland har beslutat om nya ersättningsregler för politiker som hoppar av sina uppdrag, för att förhindra att politiker pensionerar sig redan i 50-års åldern utan krav att söka nya jobb. Ånge och Kramfors kommer att ta beslut i frågan senare under hösten.

De nya rekommendationerna från Sveriges kommuner och landsting säger max tre år i ersättning för en politiker som hoppar av sina uppdrag.

Det ska sätta stopp för de personer som pensionerat sig från politiken redan innan de fyllt 50 och sedan levt på ersättningen fram till de blivit ålderspensionärer vid 65.

I Västernorrland har omkring 15 före detta politiker denna typ av ersättning från sina kommuner.

Så det är bara positivt att reglerna nu stramas upp, säger Rainor Melander socialdemokratisk ordförande i Kramfors kommunfullmäktige.

– Även politiker måste ha ungefär samma regler som gäller för arbetsmarknaden i övrigt, säger Melander

De politiker som redan sitter i kommunerna i och landstinget kommer att få behålla sina avtal när de en dag lämnar politiken.

Men att Kramfors nu inte hinner med att införa SKL:s nya rekomendationerna innan valet kommer inte att spela någon roll för de nya politiker som eventuellt kommer att ta plats i fullmäktige. De kommer att gå på det nya regelsystemet, säger Rainor Melander.

– Som vi tolkar SKL ska de nyvalda politikerna efter valet i september gå på de nya reglerna, säger Melander

Rainor Melander i Kramfors tror inte att personer som vill gå in i politiken kommer att avstå bara för att ersättningsreglerna nu stramas upp.

– Jag har hållit på med politik i ganska många år och jag har aldrig mött någon, oavsett parti, som ägnat sig åt politik för övergångsersättningarnas skull, säger Rainor Melander socialdemokratisk ordförande kommunfullmäktige i Kramfors.