Timrå hamnar långt ned på lista av landets skolkommuner

2:18 min

Sundsvall och Timrå ligger även i år långt ned i Lärarförbundets årliga ranking om Sveriges bästa skolkommun. Det visar nya siffror från lärarförbundet. Timrå har tappat 15 platser sedan förra året och halkat ned på plats 268 av landets 290 kommuner. 

Lärarförbundets ranking innehåller 14 olika kriterier och en av dem är "utbildade lärare". Det är det kriteriet som har fått Timrå att hamna ännu längre ned på Lärarförbundets lista.

– Jag vet att en av anledningarna är att vi har jättesvårt att få tag på utbildade människor inom vissa ämnen, säger Mats Wallin som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Timrå. 

Lärarförbundets ranking är en av flera undersökningar om landets skolor som återkommer varje år. Den bygger bland annat på statistik från Statistiska centralbyrån, Skolverket och Sveriges kommuner och landsting. Och baseras främst på kriterierna andel utbildade lärare, lärartäthet, elevernas resultat, resurser till skolan och lärarlöner. Sundsvall som hamnade sist bland länets kommuner förra året har i år klättrat 20 placeringar men ligger fortfarande långt ned på listan, på plats 253 av landets 290 kommuner. 

– Vi skulle naturligtvis vilja ha ett ännu bättre utfall men det är ju uppenbarligen ett steg i rätt riktning, säger Annelie Luthman, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Sundsvall.

Sundsvall satsar på att bli Sveriges bästa skolkommun år 2021 men om man kollar på den här undersökningen är det en lång väg dit. Dock menar Annelie Luthman att man på Sundsvalls kommun inte alls utgår från Lärarförbundets ranking i målet att bli den bästa skolkommunen. I stället är det Sveriges kommuner och landstings "öppna jämförelser" som man stödjer sig på.

– Det vi tittar på i Sundsvall är hur det går för eleverna och då använder vi oss av Sveriges kommuner och landstings ranking för hur det går för elever i grundskola och gymnasium, säger hon. 

"Bästa skolkommun" Västernorrland

Placering 2014 (placering 2013) Kommun


77 (80) Örnsköldsvik
84 (32) Kramfors
139 (199) Ånge
190 (209) Härnösand
238 (249) Sollefteå
253 (275) Sundsvall
268 (252) Timrå

Källa: Lärarförbundet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.