VAL 2014

Skillnader på hjälp i vallokalerna

1:31 min

Var du bor i länet avgör vilken hjälp du kan få inför valet. I fyra av länets kommuner kan du få skjuts till vallokalen och fem av kommunerna kan du få hjälp att rösta med kommunalt bud.

Sundsvall erbjuder både valskjuts och bud.

– Vi ska se till att den som vill rösta får möjlighet att lägga sin röst, säger Ingela Åberg, valnämndens sekreterare.

Det här innebär att du som på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning inte kan ta dig till vallokalen på egen hand eller med färdtjänst kan vända dig till kommunen å få hjälp. Den möjligheten finns även i i Ånge, Härnösand och Timrå. Övriga kommuner säger att det inte funnits något större intresse för valskjutsar. Men Ingela Åberg tycker ändå det är viktigt att kommunen erbjuder detta.

– I ett demokratiskt samhälle är det viktigt. Det får inga hänga på att människor inte kan ta sig till vallokalen.

Och vill du rösta men inte kan ta dig till vallokalen har du också möjlighet att rösta med bud, det måste vara en anhörig eller någon som ger dig vård, som exempelvis hemtjänst. Men har du ingen som kan vara bud finns det i Sollefteå, Ånge, Härnösand, Timrå och Sundsvall kommunala bud.

– Då skickar vi ut ett bud och ett vittne som hjälper till med detta. Då kommer vi hem till dig och ser till att rösterna kommer in till förtidsröstningen.