Krönika: Kulturskymning över namnen på arenor

3:45 min

Fjällräven Center, Norrporten Arena, E.ON. Arena. Namnen på idrottsarenorna blir bara sämre och sämre. Kulturnamnen försvinner och som vanligt inom sportens värld är det pengar som styr och bestämmer.

US Open i tennis som spelas nu får en att vakna upp. Där får arenor namn efter personer som haft stor betydelse för kultur och sport. Och sport är kultur. Matcherna spelas på Arthur Ashe Stadium och Louis Armstrong Stadium. Rod Laver Stadium och Joe Louis Arena är andra exempel. Och vad är det för kultur vi här hemma vill lyfta ?

Jo, Läkerol Arena, Löfbergs Lila och Cloetta Center! Säljer man livsmedel där?

Borr och Tång Arena och Färs och Frosta Sparbank Arena. Svårt att tro att det är allvar.

Sämst av alla arenor är den i Kalmar som har ett namn som jag inte vill nämna. Synd på namnet Fredriksskans, det var vackert.

Bästa av alla är lilla Njurunda strax söder om Sundsvall. Där har det rått rena Njurundaboomen med massor av spelare på allra högsta nivå. Som toppas av Stanley Cup-vinnarna Fredrik Modin och Henrik Zetterberg.

Njurunda SK har med stolthet döpt ishallen till Modin–Zetterberg hallen.

Det är många kulturpersoner väntar på att få en fin gest. Att ha haft stor betydelse för samtiden och få sitt namn bevarat för framtiden.