Elever på Nolaskolan strejkar

3:16 min

Ungefär 190 elever har idag strejkat från Nolaskolan i Örnsköldsvik. Anledningen är att skolan ska arrangera en politikerdebatt, men det vänder sig vissa emot.

– Vi känner oss överkörda av skolledningen, säger initiativtagaren Nils Ragnar Westberg Martinez.

På måndag är det dags för politikerdebatt på Nolaskolan och till den har alla riksdagspartier fått en inbjudan. Nils Ragnar Westberg Martinez tycker att skolan borde arrangera debatten på en plats utanför skolan och efter skoltid, och så vill han inte att ha med Sverigedemokraterna.  

– Vi har inte haft något att säga till om. Det har inte funnits något elevinflytande. Samtidigt finns det elever som känner sig otrygga med att det kommer partier som inte är för deras kultur så jag känner att jag måste ta ställning och ta deras sida när det gäller detta,  säger Nils Ragnar Westberg Martinez som är initiativtagaren till strejken.

Han har uppmanat till strejk och det är ungefär 190 av 1700 elever som har valt att inte komma till skolan idag.

Lotta Nygren, gymnasiechef vid Örnsköldsviks kommun, säger att skolan måste hålla sig till grundlagen. Det innebär att bjuder man in ett parti så måste man bjuda in alla.

Att elever väljer att strejka kommenterar hon på detta sätt:

– Ungdomars engagemang är ju härligt, men har man valt att gå på gymnasieskolan så är det obligatoriskt, säger hon.

Hon säger också att de har tittat på möjligheten att ha skoldebatten utanför skolan men att man inte hittade en bra lokal.

Nils Ragnar Westberg Martinez menar att eleverna har blivit överkörda av skolledningen, att de inte har fått komma till tals i den här frågan. Men  Lotta Nygren säger att det finns möjligheter till elevinflytande i klassråd och elevråd.

– Men ibland måste ändå skolledningen ta ett beslut. Nu är det detta som vi har att förhålla oss till för att göra det på ett rimligt sätt och för att hålla oss till lagens krav, säger hon.

Nils Ragnar Westberg Martinez är dock kritisk mot att skolledningen inte har lyssnat på eleverna.

– Jag är besviken på vår skolledning, säger han.

Även Elvira Ljugdahl, som kandiderar till att bli ordförande för elevrådet, är kritisk.

– Den här processen om hur valveckan kommer att gå till har inte varit demokratisk. Skoledningen har ignorerat oss, säger hon och fortsätter:

– Vi är för en demokratisk skola, men samtidigt måste man tänka på trivseln på skolan. Därför måste vi ta hänsyn till att elever kan känna sig kränkta om vissa partier kommer hit, säger hon.

Men det är långt ifrån alla elever som är kritiska och strejkar. En av dem är Linnea Törnebrink.

– Det finns partier som inte jag tycker om och som jag inte hade velat ha här heller, men då anser jag att det är en bättre sak att ställa dem mot väggen och ställa frågor om varför de anser vissa saker, säger hon.