"Vi måste förbruka mindre fossila bränslen om vi ska klara miljömålen. Då måste vi flytta över gods och resenärer till tåg och sjöfart istället för bilvägar", säger Göran Hådén, Miljöpartiet. Foto: Billy Abraha

Miljöpartiet: Viktigt med dubbelspår på Ostkustbanan

1:18 min

Miljöpartiet vill satsa 14 miljarder kronor för att bygga dubbelspår mellan Härnösand och Gävle. Det kommer att gynna både resenärer och industrin, menar Göran Hådén, förstanamn på partiets riksdagslista i Västernorrland.

Det finns redan idag ett beslut om att det ska byggas dubbelspår mellan Sundsvall och Dingersjö, och det är positivt, tycker Göran Hådén. Men han säger att det krävs större satsningar för att få ordning på flaskhalsarna som finns längs ostkustbanan.

Han säger att Miljöpartiet ska satsa 14 miljarder kronor för att bygga dubbelspår mellan Härnösand och Gävle.

– Med de här satsningarna så kommer vi att få dubbelspår på en större del av sträckan, säger han och fortsätter:

– Det här innebär att vi kortar sträckorna, att vi ökar tryggheten i punktligheten och att vi står bättre rustade inför framtiden och de miljöanpassningar som behöver göras, säger han.

Pengarna som Milöjpartiet vill satsa på tågtrafiken ska man ta från motorvägsbyggandet i Stockholm.

– Vi måste förbruka mindre fossila bränslen om vi ska klara miljömålen. Då måste vi flytta över gods och resenärer till tåg och sjöfart istället för bilvägar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista