#uppkopplad

Kritik mot dyr påkoppling på Servanets fibernät

2:31 min

Den här veckan kartlägger P4 Västernorrland hur det ser ut med bredbandsutbyggnaden i länet. Många har hört av sig till oss och reagerat över hur dyrt det är att koppla på sig på Servanets fibernät om man inte gjorde det när kabeln drogs fram första gången.

Har du fiber i närheten men har inte råd att ansluta? Kommentera! Eller mejla p4vasternorrland@sverigesradio.se. Utan uppkoppling? Ring 060-19 03 30!

Ann-Christin Mikaelsson har en fiberkabel som ligger precis utanför hennes hus i centrala Härnösand, men hon kan ändå inte ansluta sig på ett enkelt sätt.

– Jag upptäckte att kabeln ligger på min tomt förra sommaren när jag grävde för en häck.

Trots att kabeln går precis utanför huset skulle det kosta 40 000 kronor att ansluta till nätet.

– Det ska inte vara några problem att ansluta till en kabel som ligger på tomten. Tydligen är det inte tekniskt möjligt utan anslutningen måste gå till en station och gräva långt.

Det är flera länsbor som hört av sig till P4 Västernorrland med liknande problem. AnnaLena har mejlat oss och skriver att det finns fiber draget vid landsvägen där hon bor, men det skulle kosta över 27 000 kronor att ansluta sig. Robert skriver på vår Facebooksida att det finns fiber längs vägen där han bor men det skulle kosta 31 000 kornor att ansluta och sedan skulle han dessutom behöva fixa med grävningen själv.

– För en ensam villaägare får du inte tillbaka summan när du säljer det.

Det är det kommunägda bolaget Servanet som projektleder utbyggnaden av fibernät till Sundsvall, Timrå, Ånge och Härnösand. Och att det blir så dyrt att ansluta förklarar Lars Norling från Servanet med att man kan behöva gräva långt för att nå till anslutningen.

– Det är kostander för att gräva och göra en anslutningspunkt.

För Servanet handlar det om att visa plusresultat och därför kan man inte förbereda för påkopplingar på nätet.

– Vi har ett vinstkrav på oss och måste få ihop affären.

P4 Västernorrland har också fått flera mejl och kommentarer som handlar om att Servanet säger nej till utbyggnad av fiber om det är för få i ett område som är intresserade.

– Vi kan säkert ha sagt nej vid något tillfälle. Men vi ska leverera ett prisförlag till kunderna. Sedan är det kunden som avgör om det blir för dyrt.

Men eftersom Servanet är kommunägt bör inte bara ekonomin styra, säger Ann-Christin Mikaelsson.

Allt är ekonomi idag. Att ansluta ett hushåll är inte lönsamt. Det förstår jag. Men det här handlar om servicen till kommuninvånare.

Men Lars Norling säger att bolaget måste se till sitt vinstkrav.

– Det är nätägaren i form av respektive kommun eller energibolag som får gå in om det ska göras någon speciell insats, säger han.